Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Dr. Mustafa Cerić na trodnevnom susretu sa imamima i hatibima Muftijstva zeničkog

U periodu od 17. do 25. januara 2017. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Maglaju, Doboju i Zenici realizirani su stručni seminari za imame Muftiluka zeničkog o temi Kodeks islamske etike, na kojima je predavač bio dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra i reisu-l-ulema (1993.-2012.).

Nakon uvodnih riječi glavnih imama i besjede muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, dr. Cerić je imamima predstavio temu Kodeks islamske etike, u okviru koje je, između ostaloga, istakao: U jednakosti ljudskoga roda najplemenitiji je onaj koji ima moralnu svijest i savjest, koja proizilazi iz svijesti o Stvoritelju, koji čovjeku šalje Vjesnika i Poslanika da mu olakša da ustanovi moralno-etički kodeks. Božiji Poslanik Muhammed, a. s., hadisom ”Innema bu’istu liutemmime mekarimel ahlak” definirao je svoju misiju kao misiju moralne obnove čovjeka, misiju oblikovanja moralnog karaktera kod ljudi, misiju uljepšavanja, usmjeravanja i usavršavanja plemenitih osobina ljudske naravi. Ako imamo na umu i hadis u kojem Muhammed, a. s., kaže da se od četiri od Boga određene stvari kod čovjeka, a to su: njegov lik i izgled, njegova narav i karakter, njegova nafaka i opskrba i njegov edžel i smrt, može mijenjati, popravljati i usavršavati samo ljudska ”narav” i ”karakter”, zbog čega je Allah, dž. š., i poslao Svog Poslanika, onda nam je jasno što se svi moralisti svijeta slažu da je ključ za utvrđivanje razlike između ljudi i naroda u njihovim moralnim konceptima.

Također, dr. Cerić je naglasio: U vremenu nedovršenog rata i nedovršenog mira, u bosanskom berzahu budimo jedni drugima braća-prijatelji, a ne samo braća-snimatelji. Budimo jedno tijelo s bratskom dušom i prijateljskim srcem. Budimo zajedno u vremenu nedovršenog rata i nedovršenog mira. Budimo u bosanskom berzahu svjesni potrebe punjenja duše i čišćenja srca. To se zove islamski kodeks etike i morala.

U prilogu Vam donosimo osvrt dr. Mustafe Cerića na održani seminar.

PREUZMITE DOKUMENT: (format: PDF, veličina: Unknown)