Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Intervju dr. Mustafe Cerića dat najpoznatijim dnevnim egipatskim novinama Al-Ahram: Egipat je bastion islamskog svijeta, al-Azhar „njegova duša“, a muslimani trebaju „zajedničku riječ“.

Al-Ahram (arapski: الأهرام – Piramide), osnovan je 05. avgusta 1875. godine u Aleksandriji i danas predstavlja najtiražnije egipatske dnevne novine. Imaju tradiciju dugu već 142 godine. Osnovan je nekoliko decenija nakon najstarijih egipatskih novina al-Waqa’i `al-Masriya (Egipatska zbivanja) osnovane 1828. Godine. U početku je izlazio svake subote kao nedeljnik. Danas dostižu milionski tiraž. Sjedište al-Ahram-a nalazi se u Kairu. S obzirom na veliki dijalektsku raznovrsnost arapskog jezika, mnogi smatraju da al-Ahram posjeduje najuticajniji stil pisanja na arapskom.

Pored glavnog izdanja koje se objavljuje u Egiptu, štampaju se još dva druga izdanja na arapskom jeziku, jedno usmjereno na arapski svijet i drugo u cilju obraćanja međunarodnoj publici, kao i izdanja na engleskom (Ahram Weekly) i francuskom jeziku (Ahram Hebdo). Al Ahram posjeduje i svoje online izdanje.

Danas Al-Ahram zauzima dominantnu poziciju kao prepoznatljiv brend u egipatskoj štampi.

Egipat je bastion islamskog svijeta, al-Azhar „njegova duša“… Sanjam o osnivanju Međunarodnog Vijeća muftija… „Zajednička riječ“ osuđuje intelektualni rasizam. Šejhovi i učenjaci ne bi trebalo da se bore protiv njega bez znanja. Hilafet je spavao među koricama starih knjiga, a „probudio“ se posredstvom terorista IDIŠ-a… Mi smo razlog!!! Omladino, čuvajte se onoga što čujete iz vijesti i ne slijedite stope šejtanove!!!

U nastavku donosimo vam integralni dio intervjua preuzet sa oficijelne stranice novina al-Ahram:

http://gate.ahram.org.eg/News/1632620.aspx