Abu Dabi (Ujedinjeni Arapski Emirati), 18. decembar 2016. godine – Na poziv predsjednika Foruma za promicanje mira u muslimanskim društvima, istaknutog učenjaka šejh Abdullaha bin Bejja, muftija dr. Aziz Hasanović u pratnji rukovodioca Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom g. Halidom Yassinom, učestvuje na konferenciji o temi Nacionalna država u muslimanskim društvima.

Konferencija se održava u Abu Dabiju od 18. – 19. decembra 2016. godine. Ovaj Forum utemeljila je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata 2014. godine kako bi promovirala univerzalne vrijednosti mira, suživota i razumijevanja, temeljenog na islamskom učenju koje vrlo jasno o ovome govori. Muftija dr. Hasanović iskoristio je ovu priliku da promovira Zagrebačku deklaraciju usvojenu u aprilu ove godine nakon susreta muslimanskih lidera Europe koji su se okupili u Zagrebu povodom 100 godina službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Svakako poveznica između ovog Mirovnog foruma i Mešihata Islamske zajednice jeste deklaracija koju je ovaj Forum donio u februaru ove godine u Marakešu, a odnosi se na rješavanje pitanja položaja kršćanskih manjina u muslimanskim zemljama. Podsjetimo da Zagrebačka deklaracija tretira položaj muslimanske manjine u Europi i drugdje. Poučeni primjerom zajedničkog življenja u Hrvatskoj te najboljem mogućem rješenju pitanja položaja muslimanske manjine, Zagrebačka deklaracija poziva sve zemlje da primjer Hrvatske posluži kao osnova za rješenje manjinskog vjerskog pitanja svugdje u svijetu. To je na tragu onoga što muftija dr. Hasanović zagovara već četiri godine putujući po svijetu kako bi se kvalitetnim statusnim rješenjem preventirali sukobi i svijetom zavladao mir. Ove dvije deklaracije biće upućene Organizaciji za islamsku suradnju koja okuplja pedeset sedam zemalja kako bi postale dio programa u budućnosti.

Na ovogodišnjem Forumu u Abu Dabiju okupio se veliki broj stručnjaka, učenjaka, poznavaoca trenutnog stanja u svijetu, muftija te ministara vakufa iz cijeloga svijeta. Konferenciju je otvorio ministar nauke i kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na samom otvorenju obratili su se predsjednik Foruma za promicanje mira u muslimanskim društvima, generalni sekretar Foruma koji je ujedno i direktor Vakufa UAE, novi generalni sekretar Islamske lige (Rabita), ministri vakufa iz Egipta, Sudana, Mauritanije i Maroka. Mnogo je učesnika koji su obnašali razne dužnosti unutar muslimanskog svijeta koji svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem doprinose da se rad Konferencije učini kvalitetnijim.

Izvor: www.islamska-zajednica.hr