Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Najava svečane promocije knjige “LETTER” u Sarajevu

Sarajevo, 17. mart 2017. godine – Početkom mjeseca marta 2017. godine iz štampe je izašla nove knjiga u izdanju Centra za dijalog – Vesatijja. Radi se o knjizi “LETTER”, autora akademika Mehmeda A. Akšamije. 

Povod za ovu knjigu je pedeseta godišnjica pisma kojeg su poljski biskupi uputili 1965. godine njemačkim biskupima i odgovor njemačkih biskupa poljskim biskupima sa molbom za oprost i pomirenje. Tim povodom dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012) i predsjednik Upravnog odbora Centra, napisao je pismo europskim biskupima pozivajući ih na europski suživot i toleranciju. Pismo dr. Cerića pročitano je u Rimu 26. oktobra 2015. godine.

Knjiga ima dokumentarni karakter sa porukom međuvjerskog i međukulturnog dijaloga. Pored dokumentarnog “Pisma”, ova knjiga sadrži mnoge dokumente od kojih je “Deklaracija evropskih muslimana”, napisana kao odgovor na 11. septembar 2001. godine od posebnog značaja.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na svečanu promociju knjige “LETTER”, koja će se održati u Kongresnoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke 23. marta 2017. godine u 19,00 sati.

Promotori su akademik Ferid Muhić, akademik Vladimir Premec, prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prof.dr. Franjo Topić i Muhamed Jusić, moderator je dr. Zehra Alispahić.

Ulaz je slobodan!

Dobro došli!