Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Reisu-l-ulema nastavlja posjetu Washingtonu

Sarajevo, 25. april 2018. – Jučer popodne, po američkom vremenu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je nastavio posjetu Washingtonu gdje je održao više važnih susreta u State Departmentu.

Tako se Reisu-l-ulema sastao sa gospodinom Rafi Gregorianom, koji je, srdačno iskazujući dobrodošlicu Reisu-l-ulemi, svojim saradnicima objasnio da se radi o njegovom susretu sa starim poznanikom i prijateljem.

Gospodin Gregorian je trenutno u State Departmentu, u njegovom Birou za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma gdje obnaša funkciju zamjenika koordinatora za regionalne i multilateralne poslove.

Sastanku su prisustvovali još gospodin Michael Duffin viši savjetnik u Birou te rukovoditeljica Ureda za srednje i južnoevropske poslove u Birou.

Gospodin Gregorian je želio čuti mišljenje Reisu-l-uleme o stanju u regionu i BiH, te poteškoćama s kojima se suočava BiH i Islamska zajednica.

Reisu-l-ulema je predstavio napore i planove islamske zajednice u cilju stabilizacije i očuvanja mira i stabilnosti u društvu na čemu se gospodin Gregorian zahvalio. Kazao je da u potpunosti dijeli mišljenje sa Reisu-l-ulemom iskazano na ovom sastanku o stanju na terenu, te ponudio pomoć i podršku Islamskoj zajednici. Reisu-l-ulema je kazao da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu i da će o eventualnom američkom uključenju u naše projekte razgovarati sa predstavnicima Ambasade.

Nakon toga, Reisu-l-ulema se sastao sa gospođom Rebeccom Danis, direktoricom u Uredu za vjerske i globalne poslove State Departmenta. Sastanku je prisustvovala i gospođa Mariyam Cementwala, politička savjetnica u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad.

Na sastanku se razgovaralo o stanju ljudskih prava, vjerskih sloboda i drugih prava u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema je još jednom ponovio da Islamska zajednica u BiH u okviru svojih nadležnosti daje svoj doprinos izgradnji demokratske, građanske i sekularne države u kojoj se poštuju sva individualna i kolektivna prava ljudi kao i vjerske slobode.

Istaknuo je dobru saradnju crkava i vjerskih zajednica kroz Međureligijsko vijeće, kao i poteškoće sa kojima se susreću pripadnici naroda u područjima BiH gdje su manje brojčano zastupljeni.

Od problema Reisu-l-ulema je napomenuo žalosne slučajeve da se presuđenim ratnim zločincima, nakon presude kao i nakon odsluženja kazne odaju priznanja i da se oni slave kao nacionalni heroji u čemu ponekad učestvuju i sveštena lica, pripadnici crkava i vjerskih zajednica.

Reisu-l-ulema je iznio i problem islamofobije i zločina iz mržnje, posebno onih čije su žrtve povratnici. Napomenuo je da Islamska zajednica ima komisiju koja prati i izvještava o registriranim slučajevima kršenja ljudskih prava na slobodu vjere muslimana u BiH.

Sagovornici su izrazili želju za saradnjom sa našom komisijom kao i želju da im se dostavljaju ovi izvještaji kako bi bili uključeni u njihov godišnji izvještaj o stanju vjerskih sloboda koji se sačinjava svake godine.

Posljednji jučerašnji sastanak bio je sa NJ. E. Ambasadorom Samuelom Brownbackom, ambasadorom at large za vjerske slobode u svijetu. Ovaj bivši guverner Kanzasa je obavijestio Reisu-l-ulemu da je bio u Sarajevu odmah poslije rata. Izrazio je nadu da je zemlja značajno obnovljena.

Zanimalo ga je stanje vjerskih sloboda i mišljenje Reisu-l-uleme kako Sjedinjene Američke Države mogu u tom smislu pomoći.

Reisu-l-ulema je govorio o djelovanju Međureligijskog vijeća u čijem osnivanju je bila značajna američka pomoć preko tadašnje američke ambasadorice u Beču.

Reisu-l-ulema Kavazović je sagovornika obavijestio o dobroj saradnji vjerskih zajednica ilustrirajući tu saradnju pokretanjem master studija koji zajedno realiziraju tri teološka fakulteta. Kazao je da je svaki američki poticaj značajan za saradnju vjerskih zajednica u BiH.

Reisu-l-ulema je svog sagovornika obavijestio i o nedavno održanom Okruglom stolu “Religije i sekularizam” na kojem su učestvovale sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice te da je ovaj okrugli sto svojim dolaskom i govorom podržala Evropska unija prisustvom i obraćanjem Visokog predstavnika EU za promociju slobode vjere i uvjerenja gosp. Jana Figela.

Na kraju je Reisu-l-ulema pozvao ambasadora Brownbacka da, slično kao i gosp Jan Figel, svojim prisustvom potakne međusobnu saradnju vjerskih zajednica u BiH. Ambasador je izrazio svoju spremnost da posjetom BiH i njenim vjerskim zajednicama da podršku međureligijskom dijalogu.

Narednih dana reisu-l-ulema Husein ef . Kavazović i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić održat će više značajnih susreta u Vijeću za nacionalnu sigurnost i Američkom Kongresu.

 

Izvor: http://islamskazajednica.ba