Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Reisu-l-ulema u Washingtonu

Sarajevo, 24. april 2018. – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BIH Razima Čolića boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Predviđeno je da se Reisu-l-ulema sastane sa većim brojem zvaničnika u Washingtonu i predstavnika različitih organizacija, te bošnjačke dijaspore i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Danas u 11 sati po američkom vremenu, Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se u State Departmentu sastao Susan Falatko, direktoricom Ureda za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. Direktoricu Falatko je zanimalo stanje međureligijskih odnosa i ukupnih odnosa u bh. društvu. Također se zanimala za stanje sigurnosti u BiH i kako Sjedinjene Države mogu pomoći stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema je govoreći o Islamskoj zajednici kao o jednoj od tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH naglasio da se odnosi unapređuju te da se pozitivnim može ocijeniti saradnja između članica Međureligijskog vijeća.

Kada je riječ o sigurnosti uopće, Reisu-l-ulema je istakao ulogu SAD u očuvanju sigurnosti, te pozvao na veće američko prisustvo u našoj zemlji pogotovo zato što se primjećuje intenziviranje destruktivnih stranih uticaja koji ne doprinose stabilizaciji prilika u našoj zemlji ili čak prijete njenoj ukupnoj stabilnosti.

Naglasio je da je cilj kojem IZ u BIH stremi pluralna, demokratska, sekularna, građanska država u kojoj su prava svakom građaninu zagarantirana.

Reisu-l-ulema je obavijestio direktoricu Falatko o nekim aktivnostima koje je Islamska zajednica provodila, provodi i koje planira provesti, s ciljem prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizma. Kao ilustraciju, spomenuo je projekte prevencije nasilnog ekstremizma koji je Islamska zajednica realizirala uz pomoć Norveške vlade i Misije OSCE-a u BiH, kao i projekat čija realizacija je u toku uz pomoć Evropske unije, kao i budućim projektima koji se planiraju realizovati.

Direktorica Falatko je u vezi toga kazala: “Za nas je Islamska zajednica u BiH primjer kako muslimani trebaju biti organizirani. Nije da nemate problema ali pokazujete snažnu želju da se suočavate sa izazovima i ja vam na tome čestitam”. Ponudila je pomoć za aktivnosti Islamske zajednice koje mogu doprinijeti dijalogu i sigurnosti u BiH.

Gospođa Falatko je Istakla da dobro poznaje situaciju u našoj zemlji jer je redovno prati a i bila je u Sarajevu 2006. godine.

Izvor: http://islamskazajednica.ba