Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Seminar: Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam

Dana 21. novembra 2016. godine je za imame s područja Okružnog odbora Udruženja ilmijje Travnik / Muftijstva travničkog održan seminar pod nazivom „Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“.  Seminar se održao pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i uz podršku OSCE-a BiH.

Predavači i izlagači na seminaru bili su: dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički u svojstvu uvodničara, Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje IZ-e u BiH, te predavači dr. Ferid ef. Dautović, mr. Aljo ef. Cikotić, dr. Mevludin ef. Dizdarević i mr. Muhamed Jusić.

U uvodnom dijelu seminara obratio se dr. Ahmed ef. Adilović koji je pohvalio organizaciju ovog seminara i izrazio nadu da će on pomoći imamima u njihovim svakodnevnim aktivnostima i izazovima sa kojima se sreću. Ujedno, dr. Adilović upoznao je imame i sa najvažnijim dešavanjima na području Muftijstva.

U ovom dijelu seminara uručene su nagrada i plaketa najuspješnijem muallimu u protekloj mektebskoj godini. Riječ je o nagradi „Kasim-ef. Mašić”, a ovogodišnji dobitnik je Almedin ef. Mešković imam džemata Lupac MIZ Vitez. Također, dodjeljene su nagrade i priznanja za drugo i treće mjesto Fuad ef. Bišiću, imamu džemata Poriće MIZ Bugojno i Admir ef. Malanoviću imamu džemata Voljevac MIZ G. Vakuf. Nagrade za najuspješnije muallime obezbijedila je organizacija Stichting Waqf sa sjedištem u Holandiji.

Nakon uvodnog izlaganja imamima se obratio i predsjednik Ilmijje Mensur ef. Pašalić koji je ukratko spomenuo najvažnije aktivnosti koje se provode u okviru ovog Udruženja. Tom prilikom je Muftiji travničkom uručio člansku karticu Udruženja.

Glavni dio seminara počeo je izlaganjem na temu Imamet i čuvanje džemata / kur’anske pouke, a izlagač je bio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo. U svome izlaganju dr. Dautović je u fokus razmatranja stavio početne ajete iz dvije kur’anske sure: El-Muddesir i El-Muzemmil.

Na temu “Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikovog naslijeđa” govorio je mr. Aljo ef. Cikotić tokom koje je prisutne podsjetio na važnost imameta i važnost znanja.

Temu “Ko i kako govori u ime islama” obradio je dr. Mevludin ef. Dizdarević. On je ukazao na sve rašireniju pojavu govora i govornika u ime islama, a ta pojava je rezultat slobode i ona se umnogome razlikuje od prethodnih vremena na ovim prostorima, koje je dr. Dizdarević za ovu priliku podijelio na osmansko i postosmansko razdoblje. Izlaganje dr. Dizdarevića obuhvatilo je između ostalog (u okviru teme) i razmatranja o vjerskom populizmu, autoritetima, oponentima i sl.

Posljednji izlagač bio je mr. Muhamed Jusić koji je govorio o temi “Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija”.

Nakon izloženih tema uslijedila je rasprava i evaulacija seminara.