Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Seminar o islamskom misionarstvu i srednjem putu islama u Tešnju i Zenici

U organizaciji Centra za dijalog – Vesatijja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Tešanj i Zenica, u utorak 24. i srijedu 25. septembra 2013. godine, u Tešnju i Zenici održani su seminari za imame medžlisa IZ Tešanj, Doboj i Zenica. O temama Islamsko misionarstvo (da’va) i Srednji put islama (vesatijja) govorio je ugledni profesor dr. Muhammed Abdullāh Ebu-l-Feth El-Bejānūnī, a na seminaru se imamima obratio i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Seminar o islamskom misionarstvu i srednjem putu islama u Tešnju i Zenici

Dr. Bejanuni imamima je skrenuo pažnju na preduvjete koje je potrebno ispuniti, kako bi naš poziv bio uspješan, ističući važnost usklađenosti riječi i djela, kao i isključivanja subjektivnosti u našoj misiji.

Govoreći o srednjem putu islama (vesatijja), profesor  El-Bejānūnī, između ostaloga, rekao je da je to pojam kojeg u prvom redu treba shvatiti kao način života. Musliman koji živi ovu umjerenost i uravnoteženost ostvaruje odgovarajuću vezu sa svojim Gospodarom, sa samim sobom i sa drugim ljudima.

Seminar o islamskom misionarstvu i srednjem putu islama u Tešnju i Zenici

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju imamima, između ostaloga, prezentirao je zaključke Savjeta reisu-l-uleme u vezi sa aktivnostima oko predstojećeg popisa stanovništva u BiH.

Izvor: rijaset.ba