Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Sućut dana: „Danas se suosjećamo s Egiptom i osuđujemo teror u džamiji al-Rawda“

Sarajevo, 24. novembar 2017. godine – Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993. – 2012.) i predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja, je osudio današnji teroristički napad na džamiju al-Rawdah u Egiptu i izrazio sućut egipatskom narodu.

U nastavku Vam donosimo tekst poruke dr. Cerića:

Danas je petak – mubarek dan. Ako igdje na svijetu, onda u Egiptu muslimani petkom idu na džumu-namaz u velikom broju. Tako je bilo i danas na Sinaju u džamiji al-Rawda. Pobožni Egipćani su došli u velikom broju u džamiju i ne pomišljajući da idu u smrt od ekplozije velikih razmjera. Neka budala, odnosno budale, jer nije moguće da samo jedna budala može usmrtiti više od 200 i raniti duplo više ljudi u džamiji dok su mirno i skrušeno klanjali džumu-namaz.

To je strašno! Ko to radi? Znam samo da to musliman ne može uraditi muslimanu! Znam samo da to normalan insan ne može ni pomisliti, a kamoli uraditi bez obzira na sve. To je mogao učiniti ili mogli su učiniti samo oni koji žele zlo islamu i muslimanima Egipta.

U Egiptu nije nikad bio sektaški sukob (sunniti protiv šīja). Egipat je oduvijek bio primjer vjerskog i mezhebskog suživota i tolerancije!

Zato je današnji masakr egipatskih muslimana na Sinaju u džamiji al-Rawda dušmanski čin protiv svih muslimana svijeta, jer dušman želi da destabilizira Egipat, koji predstavlja um i razum našeg Ummeta!

Zbog toga svi muslimani svijeta treba da se danas suosjećaju sa egipatskim žtvama – šehidima i da osude zločin koji se ničim ne može pravdati!

Ja osobno to činim – osuđujem teroristički čin na Sinaju u džamiji al-Rawda, učim dovu da šehidima podari Džennet, porodicama sabur, egipatskom narodu snagu da se odupre teroru i sačuva unutarnji mir i sigurnost za dobrobit našeg cjelokupnog Časnog Ummeta! Amin!

!!!تحيي مصر ويموت عدو الاسلام والمسلمين في مصر وفِي كل مكان! آمين

 

Ova poruka je na arapskom jeziku objavljena i u novinama al-Ahram. Možete je pročitati na sljedećem linku: http://gate.ahram.org.eg/News/1646816.aspx