Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Jajcu promovisana knjiga “Letter – Pismo”

U okviru Festivala duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – 2017“ dana 09.05.2017. godine upriličena je izložba slika i promocija knjige „Letter – Pismo“ autora Mehmeda A. Akšamije. Ovaj zanimljiv, i nadasve poučan autorski projekt osvrt je na rad i djelovanje bivšeg reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na polju međureligijskog razumijevanja. Ponukan pismima pomirenja poljskih i njemačkih biskupa iz 1965. godine, kojima je pokrenut proces pomirenja nakon II svjetskog rata, dr. Cerić je uputio prijateljsko pismo evropskim biskupima u kojem je pozvao na razumijevanja, međusobno prihvatanje, mir i sigurnost. To je, pored ostalih dokumenata i pisama dr. Cerića, potaklo akademika Mehmeda A. Akšamiju da započne projekat na engleskom, francuskom, poljskom, njemačkom, arapskom i bosanskom jeziku, o kojem je na večerašnjoj promociji sam Akšamija rekao: „Premda na prvi pogled može izgledati da je ova dokumentarna studija posvećena osobi, ona je prije svega posvećena mogućnostima komunikacije sa svijetom iz bosanske perspektive. I to ne bilo kojoj, već komunikaciji religijskog dijaloga u vrijeme, može se slobodno reći, najvećih izazova za islam i muslimane ne samo u Bosni, već i u Evropi i svijetu.“

Pored autora ove dokumentarne studije, na promociji se obratio direktor Centra za dijalog – Vesatijja, mr.sc. Senad Ćeman, koji je pored značaja dijaloga, govorio i o značaju ovog projekta za dijalog i njegovo razumijevanje na ovim prostorima, te izrazio zadovoljstvo što je Centar imao priliku da bude izdavač. Naglasio je da će se knjiga naći u bibliotekama širom BiH, pa i svijeta, jer je urađena na više svjetskih jezika, neće je biti u prodaji, ali da će se moći preuzeti u elektronskoj formi sa web stranice Centra.

Zanimljiv je bio i prikazani snimak sa promocije knjige u Sarajevu na kojem su se čuli zanimljivi osvrti prof. dr. Franje Topića i prof. dr. Uge Vlaisavljevića. Na kraju su dr. Mustafa ef. Cerić  i glavni imam Medžlisa IZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić kao poklon uručili knjige onima koji promovišu dijalog i razumijevanje u Jajcu, a to su gvardijan Franjevačkog samostana u Jajcu fra Anto Šimunović, sestra Iva Klarić i šejh Ramiz ef. Bećirović.  Pohvale za organizaciju Festivala u cjelini, a ovog događaja posebno, pripadaju Domu kulture Jajce i njegovom direktoru Mevzudinu Duranoviću koji je bio moderator na samoj promociji.