Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Sarajevu održan okrugli sto na temu „Sloboda vjere u BiH- aktuelne presude“

Sarajevo, 12. april 2018. godine – U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice, Ustavnog suda IZ i Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ-e 10. aprila 2018. godine je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održan okrugli sto na temu „Sloboda vjere u BiH- aktuelne presude“.

Rad okruglog stola posvećenog unaprjeđenju zaštite ljudskih prava otvorio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je bio i inicijator održavanja današnjeg skupa:

„Svjedoci smo da se ljudska prava krše na skoro svakom pedlju naše države Bosne i Hercegovine i to sve nas, a prije svega vjerske zajednice, ali i neka druga udruženja, motivirati da na to ukazujemo i da tražimo zaštitu ljudskih prava. MI, unutar Zajednice, smo stava da pitanje potpisivanja ugovora Islamske zajednice sa državom nije političko pitanje kako to neki političari žele pokazati, već je to prije svega pitanje ljudskih prava. Sloboda vjere spada u ljudska prava i mi želimo da se to tako posmatra. Raduje me da mo mi unutar Zajednice organizirali ovaj okrugli sto kao i prisustvo ljudi koji su bili u presude koje su pokazale da se ipk može pred našim sudovima zaštiti ljudsko pravo, da se vrijedi boriti za to i da je to za sve nas važno“ rekao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Na okruglon stolu govorili su Emir Kovačević na temu „Tendencije u sudskoj praksi pred sudovima u Bosni i Hercegovini u pogledu slobode vjere ili uvjerenja“, zatim Osman Mulahalilović na temu „Apelacija Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu `Hamidović protiv BiH`“, potom Davor Bunoza na temu „Sudska odluka u predmetu `Časna sestra Janja Martina Katović protiv Općine Glamoč`“ te prof. dr. Fikret Karčić na temu „Tendencije u sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava u pogledu slobode vjere i uvjerenja“.

Na kraju izlaganja upriličena je i diskusija među učesnicima okruglog stola.

Izvor: http://islamskazajednica.ba