Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Sarajevu održana tribina “Međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini: značaj i perspektive”

Sarajevo, 17. januar 2017. godine – Dana 16. januara 2017. godine, poslije jacije namaza u Carevoj džamiji, u sklopu ciklusa tribina kojeg organizuju Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Centrom za dijalog – Vesatijja, održana je šesta tribina na kojoj je o temi Međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini: značaj i perspektive govorio mr. Husejn ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom dijelu mr. Smajić je istakao kako su svi Božiji poslanici vodili razgovore sa onima koji su bili drugačijeg svjetonazora, poput krivovjernika, mnogobožaca itd. U tim razgovorima oni su, lijepom riječju, mudrošću i blagim pristupom pozivali na Pravi put, držeći se pri tome srednjeg puta (vesatijje). Također, suprotstavljali su se svakom obliku ekstremizma.

Nadalje, mr. Smajić je tokom predavanja o međureligijskom dijalogu na prostoru Bosne i Hercegovine. Pri tome je naglasio kako je među narodima u BiH, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, od davnina vladalo međusobno poštivanje i miran suživot, unatoč svim izazovima sa kojima su se suočavali, poput ratova, širenja netrepeljivosti i mržnje.

Na kraju svog izlaganja, mr. Smajić je rekao kako su „bosanskohercegovački muslimani narod koji je odvažan, čuva svoje  poštuje tuđe, te koji će sačuvati one vrijednosti koje su ponijeli iz naše prelijepe Bosne i Hercegovine, ma gdje se nalazili“.