Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Sarajevu otvorena izložba „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“

Sarajevo, 17. april 2017. – Dana 14. aprila je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke svečano otvorena izložba „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“. Organizator izložbe je Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja Sultanata Oman u saradnji sa Rijasetom IZ u BiH i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića.

Izložbu je otvorio dr. Muhamed Al-Mamari. „Dolazimo da govorimo o toleranciji, suživotu, dijalogu i miru u vremenu kada svijetom haraju ratovi i kada se prolijeva krv nedužnih. Na ovaj način želimo dati podršku Bosni i Hercegovini i njenom narodu u odbacivanju sukoba i mržnje prema drugima. Različitost je prirodna istina i fenomen i naša je dužnost da zajedno naučimo živjeti u tim različitostima“, kazao je Al-Marmari na otvaranju izložbe.

Na svečanosti otvaranja izložbe prisutnima se u ime pokrovitelja izložbe obratio direktor Centra za dijalog – Vesatijja mr. Senad Ćeman. Tom prilikom se zahvalio gostima iz Omana što su izabrali naš glavni grad i našu zemlju da prikažu ovu izuzetno vrijednu i za oko ugodnu izložbu, koja odiše snažnom porukom mira i suživota na omanski način. „Ova izložba je rezultat omanske tolerancije, kojeg zahtjeva islamski  duh, omanskog poziva na obnovu islamskog prava, kojeg zahtjeva novo vrijeme i omanskog muftije, koji  poklanja srce i um cijelom svijetu. Otuda je ova omanska izložba na pravom mjestu i u pravo vrijeme, jer Bosna i Hercegovina je sve to što nam ovdje omanska poruka poručuje, a to je da mir i tolerancija nemaju alternativu za spas čovječanstva…“, istakao je mr. Ćeman.

Izložba koju će građani Sarajeva i BiH moći pogledati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će otvorena do 20. aprila 2017. godine. Ova izložba sastavljena je od 24 panela i platna sa fotografijama i porukama oslikava omansko iskustvo življenja islama kao vjere tolerancija, razumijevanje i suživota. Prevedena je na više svjetskih jezika od kojih su arapski, engleski, francuski, hindu, korejski kao i brojni drugi a od 2014. godine, kada je prvi put predstavljena javnosti, obišla je brojne metropole svijeta.

Izvor: MINA