Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Sarajevu predstavljena knjiga “Letter – Pismo” akademika Mehmeda A. Akšamije


“Akšamija je uradio jedno remek djelo u kojem su literarni i vizualni momenti, a prije svega dokumentarni, jer je to izuzetna arhiva od gotovo tri decenije pojave Cerića na međunarodnoj sceni. Začuđujuće je i bit će veoma značajno za domaćeg čitaoca da vidi predavanja koja je držao Cerić ili razgovore koje je vodio na forumima od Vatikana, najznačajnijih američkih sveučilišta, do foruma u Njemačkoj, Francuskoj, ali i arapskim zemljama. Veoma bogata knjiga, novi prilog čak i u domaćoj javnosti interreligioznog dijaloga”, istakao je Vlaisavljević.

Osnova njegove inspiracije, kako je kazao akademik Muhić, je konkretno, fragment iz filozofije mira Mustafe Cerića, a taj fragment koji je centralni, jeste njegovo pismo upućeno Katoličkoj crkvi generalno.

Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića, smatra da bh. muslimani imaju sreću da žive između dva svijeta, zapadnog – evropskog, i istočnog – muslimanskog, i “to nam na neki način daje priliku da podjednako razumijemo oba ta svijeta”.

“Poruke kakve je slao reis Mustafa Cerić su iste poruke koje šalje i današnji reis, a to je da današnji Bošnjaci mogu biti most između Istoka i Zapada, pogotovu u ovim teškim vremenima kada svijetom dominira nerazumijevanje, strah i izolacionalizam. Imamo čast i priliku da budemo pismonoše između Istoka i Zapada”, kazao je Jusić.

Akademik Premec je ovoj knjizi poželio dugovječnost, kao što osobno vjeruje da su vrijednosti koje ona čuva u svojim koricama “jedan jedini put kojim se otvara budućnost čovječanstva – to je put dijaloga. Drugog puta nema“.

Topić je podsjetio da knjiga šalje poruku svijetu o bh. muslimanima i islamu, a jedna od poruka je da je nasilje uime vjere, nasilje protiv vjere.

“S posebnim pijetetom sam radio na ovoj knjizi, zato što osjećam da ove poruke za međuvjerski i međukulturalni dijalog izrečene uime muslimana Bošnjaka, kroz riječ njihovog vrhovnog duhovnog autoriteta, imaju trajnu vrijednost za buduće generacije, ma gdje oni bili”, kazao je autor knjige.

Dodao je da je poruka ovog projekta jasna – Bošnjaci su evropski narod i zato je važno da se čuje njihov glas u borbi protiv svakog zla i nepravde u Evropi i svijetu, uz geslo “pokušaj respektirati svoje i poštuj tuđe”.

Knjiga je okupila poštovaoce dr. Mustafe Cerića i akademika Akšamije, brojne ličnosti iz akademskog, vjerskog, kulturnog, političkog života BiH, diplomatskog kora, a među prisutnima bio je i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Centar za dijalog – Vesatijja izdao je, kao posebnu ediciju, autorsku knjigu akademika Akšamije, čime su pokušali dati svoj doprinos promoviranju mira, suživota i međureligijskoga dijaloga.

Izvor: FENA

Izvor: Televizija 5

1 Comment

  1. Pingback: Knjiga “Letter – Pismo” akademika Mehmeda A. Akšamije dostupna u PDF-u | AKOS