Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Tešnju promovisana knjiga “Letter – Pismo” akademika Mehmeda A. Akšamije

U organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj, a u sklopu manifestacije Ljeto u Tešnju 2017, u petak, 08. septembra 2017. godine održana je promocija knjige Letter – Pismo akademika Mehmeda A. Akšamije, u izdanju Centra za dijalog – Vesatijja. Ova knjiga je inspirirana aktivnostima dr. Mustafe Cerića, reisu-l-uleme (1993-2012) na planu međureligijskog dijaloga, zagovaranja mira i tolerancije u svijetu, a posebno njegovim pismom evropskim biskupima pročitanim u Vatikanu 2015. godine povodom pedesete godišnjice od pisma poljskih biskupa upućenog njemačkim biskupima.

Moderator i domaćin na promociji bio je mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj, koji je predstavio promotore akademika Mehmeda A. Akšamiju, autora knjige, i dr. Senada Ćemana, direktora Centra. U svog izlaganju mr. Omerbašić je rekao da je Letter – Pismo jedna neobična knjiga, odnosno studija koja govori o „običnom čovjeku Bošnjaku, muslimanu koji je samo radio svoj posao u periodu 1993-2012 kao Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, te da je sa te pozicije njegov glas bio prepoznatljiv i na istoku i na zapadu, ali ponekad je nailazio i na nerazumijevanje od strane pojedinaca na ovim bosansko-hercegovačkim prostorima“.

Obraćajući se prisutnima akademik Akšamija je istakao: „Premda na prvi pogled može izgledati da je ova dokumentarna studija posvećena osobi, ona je prije svega posvećena mogućnostima komunikacije sa svijetom iz bosanske perspektive. I to ne bilo kojoj, već komunikaciji religijskog dijaloga u vrijeme, može se slobodno reći, najvećih izazova za islam i muslimane ne samo u Bosni, već i u Evropi i svijetu.“

Na promociji se obratio direktor Centra za dijalog – Vesatijja, dr. Senad Ćeman, koji je pored značaja dijaloga, govorio i o značaju ovog projekta za dijalog i njegovo razumijevanje na ovim prostorima, te izrazio zadovoljstvo što je Centar imao priliku biti izdavačem. Naglasio je da se knjiga može naći u bibliotekama širom BiH, pa i svijeta, jer je urađena na više svjetskih jezika, zatim da nije na prodaju, ali da svi oni koji imaju veliku želju da je imaju mogu istu preuzeti u elektronskoj formi sa web stranice Centra.

Potom su prikazani i video snimci izlaganja promotora sa sarajevske promocije prof.dr. Uge Vlaisavljevića i prof. dr. Franje Topića, a koja je održana 23. marta ove godine.

Na kraju promocije prisutnima se obratio dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012), govoreći o tome kako je nastala knjiga i njegova komunikacija sa autorom još i prije izdavanja knjige.

Načelniku općine Tešanj mr. Suadu Huskiću, župniku don Iliji Marinoviću i direktoru Službe za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona gosp. Anti Pešiću je na poklon uručen po primjerak knjige.